Tabac Turc
Bize Ulaşın
  • Anasayfa
  • Hakkımızda
  • Ürünlerimiz
  • Tüten Blog
  • İletişim
  • English

Eski İstanbul'da Kahvehane Kültürü

2/21/2013

0 Yorumlar

 
Resim
İstanbul'un eski kahveleri deyince akla genelde Küllük, İkbal, Meserret ve Marmara kıraathaneleri geliyor. Cem Sökmen'in yüksek lisans tezi olarak hazırladığı "Eski İstanbul Kahvehaneleri" (Ötüken Yayınları) kitabı ise Beyoğlu, Şehzadebaşı, Beyazıt, Babıali arasında hizmet veren ama zamanla unutulan pek çok kahvehaneden bahsediyor.

Eskiden İstanbul'daki kahvehaneler, aydınların en önemli buluşma mekânlarından biriydi. O dönemlerde yazmak, konuşmak o kadar kolay olmadığı için dolup taşan edebiyatçılar, düşünürler ve ilim adamları bu kahvehanelerde bir araya gelip fikirlerini paylaşırdı. Gençler de payına düşeni alırdı bu ortamlardan. Çoğu Beyoğlu, Beyazıt, Şehzadebaşı ve Babıali arasında yer alan kıraathaneler günümüzde yok. Bu kahvehanelerden akla ilk gelenler genelde Küllük, İkbal, Meserret ve Marmara kıraathaneleri olur. Cem Sökmen'in yüksek lisans tezi olarak hazırladığı Eski İstanbul Kahvehaneleri adlı kitap ise unutulan pek çok kahvehaneden bahsediyor. Adliye, İhsan, Fevziye, Darüttalim, Halk, Eftalikus, Elit kıraathaneleri, Hacı Reşit ve Yavrunun Çayhanesi gibi. Kafe formuna bürünen günümüz kahvehaneleri ise eskiler gibi değil. Sökmen, "Görüntülü ve sesli kitle iletişim araçlarının yaygınlaştığı, şehirlerin kentlere dönüştüğü bir sanayi çağında kahveler yok oldu." diyor. 



Daha Fazlasını Oku
0 Yorumlar

Yasağa Tepki Gösteren Nargileciler, Anayasa Mahkemesi'ne Gidiyor

2/21/2013

0 Yorumlar

 
Resim
Tütün mamullerinin tüketilmesinin yasaklandığı alanlarda, nargile içimini de yasaklayan kararın Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından nargile salonu işleten iş yeri sahipleri ve tiryakiler karara tepki gösterdi.

Tütün mamullerinin tüketilmesinin yasaklandığı alanlarda, nargile içimini de yasaklayan kararın Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından nargile salonu işleten iş yeri sahipleri ve tiryakiler karara tepki gösterdi. İnsanların zevklerinin kanunlarla sınırlandırılamayacağını ifade eden işletmeciler, “İçki nargileden daha zararlı. O da iptal edilsin o zaman. Yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi’ne gideceğiz.“ dedi.

Tütün mamulleri ve alkollü içkilerin satışına ve sunumuna ilişkin usul ve esaslar hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Daha Fazlasını Oku
0 Yorumlar

Belçika'daki Tiryakiler Devlete Her Yıl 2 Milyar Euro Kazandırıyor

2/21/2013

0 Yorumlar

 
Resim
Belçika’da geçtiğimiz yıl tütün mamullerinden toplanan vergi miktarının 2 milyar Euro olduğu belirtildi.

Belçika’da geçtiğimiz yıl tütün mamullerinden toplanan vergi miktarının 2 milyar Euro olduğu belirtildi. 11 milyon nüfuslu ülkede 2012 yılında 8,2 bin ton (11,2 milyar adet) tütün ürünü satıldı. 

Federal Finans Kurumu'nun yıllık değerlendirmesine göre Belçika’da geçtiğimiz yıl sigara içenlerin devlete kazandırdığı vergi miktarı 2 milyar Euro. Son 4 yılda da bu alanda toplanan vergi miktarı 1,6 milyar ile 2,6 milyar Euro arasında değişti. Belçika’da sigaralar; Almanya, Fransa ve Hollanda gibi komşu ülkelerine nazaran çok daha düşük fiyatlarda seyrediyor. 

0 Yorumlar

Mimar Sinan Camide Neden Nargile İçti?

2/7/2013

0 Yorumlar

 
Resim
Süleymaniye Cami, sesi en köşe noktalara kadar ileten ve yayılmasını kolaylaştıran bir akustik şaheseridir aynı zamanda. Sesin yayılmasını kolaylaştırmak için bütün kubbeler çift kubbe şeklinde yapılmış, ortadaki büyük kubbeye ise derinliği 50 metreye ulaşan, ağızları aşağı bakar durumda 5 metre genişliğinde 64 küp yerleştirmiştir. Ayrıca sesi daha iyi yansıtmak için yine zemindeki tuğlalarda boşluk bırakılmıştır. Akustiğin nasıl bu kadar mükemmel hale getirildiğine ilişkin yine halk arasında hoş bir rivayet vardır. 


Daha Fazlasını Oku
0 Yorumlar

Sigara kaçakçılığını önlemek hayat kurtarır

2/7/2013

0 Yorumlar

 
Resim
Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK), vergilerin artılrılmasıyla daha çok gündeme gelen ‘Sigara Kaçakçılığı’ konusunda buz dağının görünmeyen yüzündeki gerçekleri paylaştı:

Dünya sigara pazarının % 11,6’sı yasadışı. Kaçağın neden olduğu yıllık vergi gelir kaybı 40.5 milyar dolar. Türkiye, dünyada en fazla kaçakçılığın yapıldığı onuncu ülke.

Dünya Bankası raporları, sigara kaçakçılığının varlığından sigara şirketlerinin yarar gördüğünü gösteriyor. Sigara tüketiminin azaltılması için önemli önlemler olan tek tip düz paket uygulamasının ve sigara vergilerinin arttırılmasının kaçakçılıkla ilgisi yok. Hükümetler sigara kaçakçılığını engelleyebilirse  tüm dünyada sigara tüketimi %2 oranında düşmesi bekleniyor.


Daha Fazlasını Oku
0 Yorumlar

Tütün kaçakçılığı cezalarında tarife değişikliği

2/7/2013

0 Yorumlar

 
Resim
Gündeme geldiği ilk günden bu yana üzerinde yoğun tartışmaların yaşandığı “Torba yasa” tasarısı TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasallaştı. Görüşmeler sırasında verilen bir önerge ile yasanın 179. Maddesinde bir değişikliğe gidilerek kıyılmış sarmalık tütün üreticisi ve satıcılarına uygulanan cezai hükümlerde değişiklik yapıldı. Daha önce üretilen veya satılan tütün miktarına bakılmaksızın uygulanan para cezaları yeni yasaya göre tütün miktarına göre 250-5000 TL arasında kademelendirildi. Tütün üretici ve satıcılarının merakla beklediği düzenlemenin içeriği, daha önce uygulanan cezalarda yapılmış bir tarife değişikliği görüntüsü vermekte. 


Daha Fazlasını Oku
0 Yorumlar

Sigara Kaçakçılığı

2/7/2013

0 Yorumlar

 
Resim
Sigara kaçakçılığıÜlkemizde, tütün mamullerinin ithalatı, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumundan, üretim izni alarak, tütün mamulleri üretimi yapan yasal firmalarca, mer’i mevzuatta belirtilen şartların yerine getirilmesi kaydıyla yapılırken, puro ve sigarillo ithalatı, 16.04.2008 tarih ve 26849 sayılı Resmi Gazete’de yayımlan 2008/13482 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yapılmaktadır. Ülkemizde iç piyasaya sunum amaçlı üretilen ve ithali yapılan tütün mamulleri; 4733 sayılı Kanun ve bu Kanuna dayanılarak çıkartılan Yönetmelik hükümlerine göre yapılan düzenlemeler çerçevesinde, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumunun gözetimini, denetimini ve uygun bulduğunu ifade ve işaret eden; üzerine yıl ibareli, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumunu (TAPDK) ve Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) logolarını içeren bandroller ile satışını öngörürken, paketler üzerinde yasal bandrol (denetim pulu) bulunmayan tütün mamulleri, piyasası düzenlemelerine aykırılık teşkil ettiğinin anlaşılması halinde ele geçen tütün mamulleri veya sigaraların, yurt içi piyasaya arz edilmesine izin verilmemektedir. 


Daha Fazlasını Oku
0 Yorumlar

Batum Sınırında Tarihi Kaçakçılık

2/7/2013

0 Yorumlar

 
Resim
Batum Sınırında “Tuz ve Tütün” Kaçakçılığı

Herkesçe malumdur ki devletlerinin en önemli gelir kaynaklarından birisi ülkede yetişen mamullerin gelirinden aldığı vergidir. Eğer bu mamuller yurt dışından getiriliyorsa, bu sefer de sınırlarda gümrük vergisine tabi tutulmaktadır. Osmanlı Devletinin 17. yüzyıldan itibaren sürekli gerileyen ekonomisi kaybedilen savaşlar, üretimin azalması, kapitülasyonlar sebebiyle yerli üreticinin Avrupalı üreticiler ile mücadele edememesi, tımar sisteminin bozulması, devlet ricalinin aşırı israfları gibi nedenlerden dolayı iflasın eşiğine gelmişti. İlk olarak 1854 de Kırım Savaşı sebebiyle alınan dış borç kısa sürede diğer yeni borçlarla nihayetlenmekteydi. Oysa devletin bu dönemdeki önemli gelir kaynağı olarak sadece alkollü içecek, tuz, tütün ve ipekten alınan vergiler kalmıştı. Fakat ne yazık ki bu gelirler de 1878-1879 Osmanlı-Rus Savaşından (93 Harbi)  mağlup olarak ayrılmamızdan sonra iç borcun çoğunu elinde bulunduran Galata Bankerlerine borç bedeli olarak 10 yıllığına tahsis edilmişti.

Osmanlı Devleti zaten az olan gelir kaynağını bu şekilde iç borçlanmaya tahsis ettiği için bu durum borcunu ödeyemediğimiz İngiltere başta olmak üzere Avrupalı devletlerin tepkisini çekmişti. Bunun üzerine bu devletler Osmanlı Devletini anlaşmaya zorlayarak gününüzdeki IMF’ye benzetebileceğimiz bir kurum olan “Duyun-u umumiye İdaresini” yani “Genel Borçlar İdaresini” kurarak Osmanlı Devleti’nin gelir kaynaklarına el koymuşlardır.


Daha Fazlasını Oku
0 Yorumlar

Tütün Üretim Mevzuatı

2/7/2013

0 Yorumlar

 
Resim
Tütün ve tütün mamullerinin Türkiye'de üretimi, iç ve dış alım ve satımına ilişkin usul ve esasları 3.1.2002 tarihli ve 4733 sayılı Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanuna göre düzenlenmektedir. 10.07.2008 ve 27637 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren “Tütün Üretimi, İşlenmesi, İç ve Dış Ticareti İle İlgili Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik”  4733 sayılı kanunun 9. maddesine dayanılarak hazırlanmıştır. Bu Yönetmelik; tütün tohumunun taşınması, ithali ve ihracı, tütün üretimi, üretici tütünlerinin alım-satımı ve denklenmesi, tütün satış merkezlerinin kurulması, açık artırma başlangıç fiyatının teknik olarak saptanması, tütünlerin işlenmesi, depolanması, iç ve dış ticareti ile tütün fireleri, tütün işleme tesislerinin kurulması, üretim izni, proje tadilatı ve devir işlemleri, tütün üretim, alım ve satımına dair yazılı sözleşmelerin düzenlenmesi ile bunların yürürlükteki mevzuat dâhilinde izlenmesi  ve denetimlerine ilişkin usul ve esasları kapsamaktadır.


Daha Fazlasını Oku
0 Yorumlar

    Tüten Blog

    Tabac Turc olarak sizler için tütün dünyası ile ilgili her türlü haber ve makalenin paylaşıldığı platform yarattık. 

    Arşiv

    Şubat 2013

    Kategoriler

    Hepsi
    Genel
    Mevzuat
    Tarih

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.