Türk tütün tarihinde oldukça uzun bir geçmişi olan ve kahvehane kültürünün ayrılmaz bir parçası olan tömbeki kullanımı giderek unutulmaya yüz tutsa da, elle paketleme tekniğinin son örneği olarak tömbeki üretimine devam etmekteyiz.
Osmanlı devleti yerli üretimi sınırlı olduğu için İran’dan tömbeki ithal etmekteydi. Bu durum İran tüccarlarının tömbeki pazarı üzerinde dominant olmalarına neden oldu. Osmanlı devleti bunun üzerine gelirini arttırmak için tömbeki ticaretini tekelleştirip bu hakki 1891’de Tömbeki Rejisi olarak tanınacak Société du Tombac şirketine vermiştir.
1891 yılında üretilmeye başlayan tömbeki Tabac Turc olarak üretmekte olduğumuz tömbekinin ta kendisidir.
Tütünlerimiz en az 5 yıl dinlendirilmiş özel %100 doğal Türk tütünleridir ve üretime Tekel tarafından özel olarak yetiştirilmiş usta ve işçilerle beraber devam edilmektedir.
Osmanlı zamanında tömbeki, kahve ve muhabbet ile birlikte kahvehane kültürünün vazgeçilmez bir unsurudur. Müptelaları hava, su, ateş ve toprak elementlerinin dördünü birden barındıran nargile içimini bir alışkanlıktan öte bir kültür olarak tanımlarlar. Günümüzde sayıları gün geçtikçe azalan tömbeki kahveleri bu kültürü devam ettirmektedir. Ege bölgesinde eski usulleri devam ettiren kahvelerde insanlar bir araya gelerek, nargile ve kahve içerken sohbet etmekte, fasıl yaparak geleneği yaşamakta ve yaşatmaktadırlar.
Bugün itibariyle 122 yaşındaki “Tömbeki” Türkiye tütün pazarında yaşayan en eski markadır.
Tabac Turc olarak Tömbeki markasını, Osmanlı ve Türk kahvehane kültürünün başlıca sembolü olması ve tarihi bir değer barındırması sebebiyle satışları ne kadar azalırsa azalsın yaşatmaya devam edeceğiz.